Sun Contracting Novice – September 2023

Suncontracting Blog September

Sun Contracting ocenjuje desetletje na področju solarne energije

Sončni park v kraju Angern an der March je bil avgusta 2013 priključen na omrežje kot prvi veliki projekt skupine Sun Contracting. Od takrat naprej ta zemeljska sončna elektrarna v Spodnji Avstriji z močjo 1,5 megavata nemoteno dobavlja električno energijo v javno omrežje. Čas je, da družba Sun Contracting kot monter in upravljavec oceni dosedanji napredek.

Proizvodnja električne energije z malo vzdrževanja

Zaradi manjše prisotnosti mehanskih delov ter dejstva, da fotovoltaični sistem ne potrebuje pogostega in rednega vzdrževanja, so fotonapetostni sistemi skoraj neprekosljiva in dobro delujoča oblika pridobivanja energije. To velja zlasti za talne fotovoltaične sisteme, kakršen se nahaja v kraju Angern an der March: posamezne komponente, ki jih je treba zamenjati ali servisirati, imajo zelo majhen vpliv na delovanje celotnega sistema, zato sta redno vzdrževanje ali pogosta menjava komponent nepotrebna oziroma zelo redko potrebna. Izkoristek fotovoltaičnega sistema je tako primerljivo visok z nizkimi stroški vzdrževanja.

Stalna rast

Od zagona prvega večjega avstrijskega projekta skupina Sun Contracting beleži izjemno rast. Po uspešnem začetku v Lihtenštajnu in Avstriji se je skupini podjetij leta 2019 z več kot 11 megavati uspelo uveljaviti na nemškem fotovoltaičnem trgu. Leta 2020 je sledila Slovenija, leta 2021 Poljska in leta 2023 Švica. Skupina Sun Contracting ima v petih evropskih državah skupaj 157,87 megavata inštalirane fotovoltaične zmogljivosti.

Sončna elektrarna na travnati površini na lokaciji Angern

“Leta 2026 želimo vstopiti na borzo”

Član uprave Markus Urmann sodeloval v intervjuju za poslovno revijo Gewinn.

Sun Contracting je pionir na trgu fotovoltaike. Podjetje ponuja brezplačne sisteme za poslovne odjemalce, v zameno za katere se sklene pogodba o dobavi električne energije. Markus Urmann, član upravnega odbora, v intervjuju pojasnjuje kako lahko vlagatelji postanejo del tega rastočega trga. 

Celoten intervju si lahko preberete v nemščini in si ga tukaj prenesete v formatu PDF.

Markus Urmann

NOVOSTI IZ FOTOVOLTAIKE

Začetek izvajanja na Poljskem: gradnja za Sun Contracting se začne že oktobra

Sredi avgusta je v pristanišče v Gdansku prispela dobava potrebnih komponent za prvih 3,65 megavatov fotovoltaične moči. 

Fotovoltaični moduli, podkonstrukcija in ograja gradbišča so pripravljeni, prav tako so opravljeni in zaključeni vsi uradni postopki in pridobljena so vsa gradbena dovoljenja. Slovesnost polaganja temeljev za prve štiri fotovoltaične projekte s skupno močjo 3,65 megavata bo potekala oktobra. Dokončanje prvih elektrarn je predvideno najpozneje v začetku leta 2024 – takrat bodo na voljo tudi prve kilovatne ure čiste energije. 

Z veseljem vas bomo še naprej obveščali o dogajanju na našem novem fotovoltaičnem trgu in napredku!

Kot obljubljeno, imamo tukaj za vas tudi slikovno gradivo dobavljenih fotovoltaičnih modulov za prve projekte:

Shranjene fotovoltaične celice v skladišču v državi Poljska
Shranjene fotovoltaične celice v državi Poljska

IZVLEČEK IZ REFERENC

Krems an der Donau (AT)

Skupna moč  
8 MWp

Moduli
22.000 Stück

Letni donos
8.000.000,00 kWh

Sončna elektrarna na tleh na lokaciji Krems

Ternitz (AT)


Skupna moč
307,4 kWp

Moduli
1.160 Stück

Letni donos
307.400,00 kWh

Sončna elektrarna na strehi objekta na lokaciji Ternitz

St. Lambrecht (AT)


Skupna moč
141 kWp

Moduli
564 Stück

Letni donos
141.000 kWh

Sončna elektrarna na strehi objekta na lokaciji Lambrecht

DOBRO JE VEDETI

Fotovoltaični sistemi: donos in učinkovitost jeseni in pozimi

September je tu in počasi se je treba pripraviti na hladnejše, temnejše in tudi bolj megleno vreme. To vpliva na številna področja v našem življenju – med drugim tudi na proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, zlasti na področju fotovoltaike.

Na splošno velja: fotovoltaični sistemi najbolje proizvajajo električno energijo v jasnih in brezoblačnih dnevih z zadostno količino sončnega sevanja. Vendar tudi razpršeno sončno sevanje (= sončno sevanje, ki prodira skozi oblake ali meglena območja nad tlemi) zadostuje za proizvajanje čiste energije. Pogoj je seveda, da oblaki ali megla niso preveč gosti.

Učinkovitost fotovoltaičnih modulov ima tudi nekatere bolj specifične lastnosti: pri visoki vročini se učinkovitost nekoliko zmanjša – govorimo o približno 10 % zmanjšanju učinkovitosti na stopinjo Celzija povišanja temperature. In obratno: učinkovitost se poveča, če pride do ohladitve.

VAS ZANIMA VEČ?

Vas zanima več o naložbah in investiranju?  
Prijavite se na naše e-novice, kjer delimo nasvete o alternativnih naložbah v sončno energijo ali nam pošljite povpraševanje!

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite biti obveščeni o najnovejših alternativnih naložbah? Prijavite se na naše e-novice in vsak ostanite na tekočem z donosnimi načini naložb!

SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE ZA ZAGOTOVITEV NAJBOLJŠE IZKUŠNJE NA NAŠI SPLETNI STRANI.