Sun Contracting Novice – November 2023

Suncontracting Blog November

Poljski projekt počasi dosega ciljno črto

Naši fotovoltaični projekti na Poljskem potekajo popolnoma po načrtih – zato vas z veseljem o njih redno obveščamo. Trenutno se na gradbišču v Miklesz-Kolonia (blizu mesta Łódź) montirajo moduli in razsmerniki, kar pomeni, da je prvi poljski fotovoltaični projekt prešel v četrto fazo načrtovanja projekta. Konec prejšnjega tedna je bila dobavljena 18-tonska transformatorska postaja. S tem je za ta fotovoltaični sistem pripravljeno vse, kar je potrebno za zagon – z veseljem vam predstavljamo najnovejše fotografije z gradbišča:
Poljska 11-2023

 

4. FAZA – Gradnja & Montaža

V četrti fazi projekta so načrtovanje fotovoltaičnega sistema in logistični postopki zaključeni, gradbišče je zavarovano, podkonstrukcija in kabli kot tudi moduli in razsmerniki so dostavljeni na gradbišče in nameščeni v skladu z načrtom. Kljub skrbnemu načrtovanju in časovni razporeditvi lahko pride do nepredvidljivih okoliščin, ki v tej fazi povzročijo zamude (npr. slabe vremenske razmere, težave pri dobavi) – vendar z natančnim načrtovanjem, usmerjenim v prihodnost, takšne zamude skorajda nimajo vpliva na potek projektov: morebitne negotovosti so že upoštevane v časovnem načrtu.

LEOBENDORF GOES SUN CONTRACTING: Naselje enodružinskih hiš se samooskrbuje z električno energijo

Z več fotovoltaičnimi projekti, ki so bili nedavno priključeni na omrežje, je skupina Sun Contracting uresničila zanimiv, regionalni in celovit pionirski projekt: za celotno naselje enodružinskih hiš so bili nameščeni fotovoltaični sistemi, z namenom proizvajanja lastne električne energije. V okviru celostnega projekta stanovanjskega naselja v Leobendorfu v Spodnji Avstriji je devet lastnikov nepremičnin postalo nekoliko manj odvisnih od nestanovitnih cen električne energije. Poleg skoraj 200 fotovoltaičnih modulov, vsak s po enim razsmernikom, so bili v tem regionalnem razvojnem projektu družbe Sun Contracting nameščeni tudi štirje baterijski hranilniki. S tem so pridobili idealno rešitev glede na prihodnje morebitne širitve sistema in obenem možnost za še večjo neodvisnost.

IZVLEČEK IZ REFERENC

Remda (DE)

Skupna moč  
640,48 kWp

Moduli
2.329 kosov

Letni donos
598.848,80 kWh

Remda

Bayreuth (DE)

Skupna moč
162,25 kWp

Moduli
590 kosov

Letni donos
165.170,50 kWh

Bayreuth

Ansfelden (AT)

Skupna moč
24,38 kWp

Moduli
92 kosov

Letni donos
21.432,46 kWh

Ansfelden

DOBRO JE VEDETI

Fotovoltaični sistemi pozimi

Čeprav se fotovoltaični sistemi glede na letni čas različno obnašajo, pa imajo vendarle nekaj skupnega: obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na delovanje sistema v posameznem letnem času.

V zimskem času prevladujeta predvsem dva dejavnika, ki pomembno vplivata na proizvajanje električne energije preko fotovoltaičnega sistema – več podrobnosti si lahko preberete tukaj.

1. Intenzivnost svetlobe in sončno sevanje: Pozimi imata intenzivnost in vpadni kot sončnih žarkov daleč največji vpliv na to, koliko energije lahko proizvede fotovoltaični sistem. Pozimi so dnevi krajši, kar obenem pomeni, da v številnih regijah sončni žarki padajo pod manjšim kotom oziroma bolj položno. Tako je intenzivnost svetlobe pozimi precej manjša – skupaj s snegom, ki lahko odbija del sončne svetlobe, je ta kombinacija pomemben dejavnik za učinkovito proizvodnjo električne energije.  

2. Temperatura in oblačnost: Za nekatere regije je značilna pogosta oblačnost, zlasti v zimskih mesecih, zato je količina razpoložljive sončne svetlobe omejena. To lahko vpliva na proizvodnjo energije. Obenem pa je zimsko vreme zaradi svoje temperature tudi ugodno za proizvodnjo električne energije: sodobni in novi fotovoltaični moduli so namreč zasnovani tako, da lahko učinkoviteje delujejo pri nizkih temperaturah. 

VAS ZANIMA VEČ?

Vas zanima več o naložbah in investiranju?  
Prijavite se na naše e-novice, kjer delimo nasvete o alternativnih naložbah v sončno energijo ali nam pošljite povpraševanje!

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite biti obveščeni o najnovejših alternativnih naložbah? Prijavite se na naše e-novice in vsak ostanite na tekočem z donosnimi načini naložb!

SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE ZA ZAGOTOVITEV NAJBOLJŠE IZKUŠNJE NA NAŠI SPLETNI STRANI.