Sun Contracting Novice – Marec 2024

Suncontracting Blog 03-2024

1,4 megavata: začetek gradnje v kraju Lazyn na Poljskem

Pred približno enim letom smo napovedali nekaj velikega: Sun Contracting naj bi sodeloval tudi pri pilotnemu projektu za občinsko samooskrbo v skupnosti v deželi Saška-Anhalt. Zdaj je bila uradno odobrena prva faza gradnje tega projekta – več kot 10.000 fotonapetostnih modulov je dostavljenih na cilj! Komponente, ki so bile na lokacijo pripeljane z 18-imi tovornjaki, predstavljajo bistveni del 6,5-megavatnega fotonapetostnega sistema, ki bo zgrajen na lokaciji nekdanje tovarne porcelana. Načrtovanje v sodelovanju z organi ter okoljske raziskave in raziskave tal, ki so bile tukaj potrebne, so zaključene, zato se bo gradnja prvega segmenta lahko kmalu začela!

Vendar najprej bi radi z vami delili slike dostavljenih modulov – tako je videti, ko 10.000 fotonapetostnih modulov prispe na cilj:

Anhalt
Anhalt1

2. FAZA – Postopki odobritve

V drugi fazi načrtovanja projekta se pridobijo dovoljenja in izvedejo podrobna testiranja – pri sistemih, nameščenih na tleh, to na primer vključuje preizkušanje strukture tal, ki pomembno prispeva k nosilnosti sistema. V tej fazi je napredek odvisen predvsem od zunanjih organov. Okoljske presoje, pogajanja o gradnji ali izredni dogodki lahko kratkoročno upočasnijo načrtovanje, saj pogajanja o gradnji ali presoje vplivov na okolje pogosto potekajo le občasno in v daljših časovnih presledkih, zlasti na občinski ravni. Zaradi v prihodnost usmerjenega načrtovanja in pametnega upravljanja časa pa daljši postopki odobritve skoraj ne vplivajo na napredek.

150 kWp fotovoltaične moči v kraju Aschach an der Steyr

To podjetje je bilo ena prvih strank skupine Sun Contracting, obstoječi sistem s skoraj 50 kWp v kraju Aschach an der Steyr pa nemoteno in brezhibno deluje že od leta 2016. Kot posledica dobrega poslovanja, je prišel čas za to, da ta lokalni proizvajalec orodij pokrije dodatno povpraševanje po električni energiji in to ponovno prek sodelovanja s skupino Sun Contracting. Obstoječi fotovoltaični sistem se širi – v prihodnosti se bo podjetje oskrbovalo z 200 kWp fotovoltaične energije. Veseli nas, da se naše dolgoletne Contracting-stranke tudi pri širitvah še vedno zanašajo na Sun Contracting in da se vzajemno zaupanje in kompetentno sodelovanje ceni tudi toliko let kasneje.

Tukaj imamo za vas fotografijo obstoječega sistema – takoj, ko bo za videti kaj več, vas bomo z veseljem obvestili!

Aschach

IZVLEČEK IZ REFERENC

Krackow (DE)

Skupna moč  
299,75 kWp

Moduli
1.090 kosov

Letni donos
279.588,82 kWh

Schnega (DE)

Skupna moč
299,33 kWp

Moduli
810 kosov

Letni donos
273.186,52 kWh

Schnega

Kranichfeld (DE)

Skupna moč
148,96 kWp

Moduli
392 kosov

Letni donos
140.828,27 kWh

Kranichfeld

DOBRO JE VEDETI


Zakaj je fotovoltaični trg privlačen in kako se oblikujejo načrti za širitev?

Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na vstop na nov fotovoltaični trg. Med njimi so seveda jezikovne ovire, lokalne razmere, sprejemanje fotovoltaičnih projektov in številne druge splošne teme. Toda kaj na koncu pripelje do odločitve, ali se bo podjetje Sun Contracting podalo na nov trg? Ključni dejavnik pri odločitvi je omrežna infrastruktura. Obstajajo države, kot je na primer Poljska, kjer se dostop do omrežja odobri hitro, zato je obravnava velikih projektov neproblematična in nebirokratska. Žal pa smo v Evropi še daleč od enotnega ravnanja: na primer širitev omrežja v Španiji je trenutno zelo negotova. Dostop do omrežja je omejen, trenutno elektroenergetsko omrežje ne more prenesti obremenitve proizvodnje energije iz obnovljivih virov in z njo povezanih nihanj, zato je komaj uporabno za nove priključke.

Vendar pa za vsako težavo obstaja rešitev. Komisija EU je leta 2023 predstavila pobudo za pospešitev širitve elektroenergetskega omrežja po vsej EU: v naslednjih desetih letih bo za izboljšanje infrastrukture za distribucijo električne energije v EU vloženih 584 milijard EUR – luč na koncu predora se torej bliža!

VAS ZANIMA VEČ?

Vas zanima več o naložbah in investiranju?  
Prijavite se na naše e-novice, kjer delimo nasvete o alternativnih naložbah v sončno energijo ali nam pošljite povpraševanje!

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite biti obveščeni o najnovejših alternativnih naložbah? Prijavite se na naše e-novice in vsak ostanite na tekočem z donosnimi načini naložb!

SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE ZA ZAGOTOVITEV NAJBOLJŠE IZKUŠNJE NA NAŠI SPLETNI STRANI.