Sun Contracting Novice – Julij & Avgust 2023

Suncontracting Blog J&A

Fotovoltaika na odprtih prostorih: stroga merila in jasne smernice


Za gradnjo fotovoltaičnih sistemov tj. sončne elektrarne, se nikoli ne uporabljajo rodovitne zelene površine. Poleg slabo kakovostnih zelenih površin so za fotovoltaiko primerna tudi že predhodno obremenjena območja, kot so nekdanja odlagališča odpadkov, območja ob avtocestah ali železniških progah in neizkoriščene poslovne površine. Obstajajo zelo stroga in jasna merila ter zakonske zahteve, ki jih je treba upoštevati. Za določitev primernih območij za fotovoltaiko so tla razdeljena v kategorije.

Fotovoltaični sistemi na prostem so v Avstriji, pa tudi drugod po Evropi, zelo občutljiva tema. Zato smo se odločili, da bomo zlasti na tem področju zelo pregledno predstavili merila in specifikacije, ki jih je treba upoštevati pri postavljanju fotovoltaičnih sistemov na zelenih površinah, in tako naredili korak dlje od uradnih specifikacij za kategorizacijo uporabe tal. Za določitev primernih območij so tla razdeljena v kategorije.  

Razvrstitev temelji na tem, kako dobra ali slaba je kakovost tal v posameznem primeru – kategorizacija sega od razreda I (najboljša tla) do razreda VI (najslabša kakovost tal, ki so popolnoma neprimerna za kmetijsko rabo). Za namestitev fotovoltaičnega sistema na zelenih površinah je potrebna vsaj zemlja razreda IV ali slabša – to so tla že zelo slabe kakovosti, ki so pomanjkljiva, bodisi premokra bodisi presuha. Pridelek na takšnih tleh je v veliki meri odvisen od vremenskih razmer in ga je običajno zelo težko obdelovati. Na tleh boljše kakovosti od razreda IV izgradnja fotovoltaičnega sistema ne pride v poštev, je izključena.

Poljski pilotni projekti so tik pred začetkom gradnje: Sun Contracting Poland začne s 3,65 MWp


Obveščamo vas o trenutnem stanju naših prvih poljskih fotovoltaičnih projektov.

Prve poljske sončne elektrarne na prostem so velike površine, razvrščene v kategorije IV, V in VI. Zaradi neustreznih fiziografskih razmer ti razredi tal niso primerni za kmetijsko rabo – kar pomeni, da idealno izpolnjujejo vse zahteve za lokacije sončnih elektrarn, saj tla niso primerna za obdelovalne površine.  
V pripravi so prve štiri projektne lokacije za gradnjo podkonstrukcije, ki se bo predvidoma začela konec avgusta. V začetni fazi je načrtovanih skupno 3,65 megavata fotovoltaične moči.
Dostava fotovoltaičnih modulov za štiri pilotne projekte skupine Sun Contracting na poljskem fotovoltaičnem trgu se pričakuje sredi avgusta v pristanišču Gdansk!

Za vas smo pripravili tudi fotografije prvih štirih lokacij projekta:

Lokacija gradnje sončne elektrarne na travnati površini na Poljskem
Lokacija gradnje in prgled terena sončne elektrarne na travnati površini na Poljskem
Lokacija gradnje sončne elektrarne Suncontracting na travnati površini na Poljskem
Lokacija gradnje sončne elektrarne na travnati površini na Poljskem

VAS ZANIMA VEČ?

Vas zanima več o naložbah in investiranju?  
Prijavite se na naše e-novice, kjer delimo nasvete o alternativnih naložbah v sončno energijo ali nam pošljite povpraševanje!

PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite biti obveščeni o najnovejših alternativnih naložbah? Prijavite se na naše e-novice in vsak ostanite na tekočem z donosnimi načini naložb!

SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE ZA ZAGOTOVITEV NAJBOLJŠE IZKUŠNJE NA NAŠI SPLETNI STRANI.